De aanhoudende droogte van de afgelopen jaren is gerelateerd aan de klimaatverandering, waarbij zomers warmer en droger worden. In Salland, waar Mataram gelegen is, ervaren beken en andere waterlopen vaker droogte, en dalen de grondwaterstanden. Tegelijkertijd kunnen hevige regenbuien in de toekomst juist leiden tot wateroverlast. Het project Zoetwatervoorziening Oost Nederland (ZON) richt zich op deze droogteproblematiek. De waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen, samen met de provincie Overijssel, initiƫren het Uitvoeringsprogramma Haarvaten Op Peil (HOP) in samenwerking met eigenaren van landgoederen en beheerders van natuurgebieden.
Buitenplaats Mataram streeft ernaar deel te nemen aan het Uitvoeringsprogramma HOP, samen met de naastgelegen buitenplaats de Horte. Op Mataram zijn mogelijke maatregelen onder andere gericht op het open maken van bestaande waterpartijen, het aanvoeren van water naar onder andere de buitengracht die momenteel gedeeltelijk droog staat, en het implementeren van maatregelen om water in de bestaande waterpartijen vast te houden. De gehele buitenplaats Mataram, inclusief de tuin- en parkaanleg, is aangewezen als rijksmonument. Daarom is het van belang historisch relevante waterpartijen te identificeren en te begrijpen hoe destijds de wateraan- en afvoer geregeld was.
De Bosgroep Noord Oost Nederland heeft voor Mataram een notitie opgesteld met daarin onder andere kansrijke maatregelen om verdroging tegen te gaan. Hierbij is gekeken naar de invloed van deze maatregelen op de historische waarde en beleving van de waterpartijen en de parkaanleg.