In het kader van het project "Landgoederen van Textiel" ben ik benaderd door Landschap Overijssel om bij te dragen aan dit initiatief. Tijdens een reeks velddagen zijn alle betreffende landgoederen bezocht, is archiefmateriaal verzameld, en op basis hiervan is een kaart van historische denkbeelden opgesteld.
Landschap Overijssel beheert acht landgoederen die ooit eigendom waren van Twentse textielfabrikanten. De verwevenheid van de Twentse textielindustrie met het landschap is groot. Diverse textielfamilies verwierven in de periode vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog delen van 'woeste gronden' in Twente. Deze gronden werden ondergebracht in een stichting; de voorloper van stichting Landschap Overijssel. Daarnaast kwamen ‘textielgelden’ in het landschap terecht doordat textielfabrikanten buitenplaatsen kochten of stichten en bijbehorende landschapsparken lieten aanleggen.
Met provinciale subsidie is er onderzoek uitgevoerd naar de oorspronkelijke ontwerpen van de landschapsparken op de Lonnekerberg, Lonnekermeer, Hof Espelo, en Smalenbroek (bij Enschede), Groot Holthuis (Deurningen), Teesinkbos (Boekelo), Lemelerberg Zuid (Ommen), en De Eversberg (Raalte). Tevens is onderzocht welke landschapsparken restauratie behoeven en waar het zinvol is om parkonderdelen, zoals een berceau of brug, te reconstrueren.
De komende jaren zullen een aantal van de landgoederen op delen gerestaureert worden. Zo worden in de periode 2023-2028 op landgoed Haverriet en in het Sterrenbos dode en verzwakte bomen gekapt, greppels verondiepen of dempen om de grondwaterstand te verhogen.
Voor Haverriet is meegedacht met de detailering van een aantal kenmerkende onderdelen in het terrein zoals de berg en de particuliere begraafplaats van de familie van Heek.