Landgoed Het Ronde Huis werd aan het begin van de 20e eeuw aangelegd als ontwikkelingslandgoed door Frank van Vloten. Van Vloten onderscheidde zich door de bouw van een uniek huis en het experimenteren met landbouw- en bosbouwtechnieken op zijn landgoed. Hij creëerde een smalspoorbaan en verfraaide het terrein met sierbeplanting op opvallende locaties. Sinds de jaren '30 van de vorige eeuw wordt Het Ronde Huis beheerd door Staatsbosbeheer en is het landgoed geïntegreerd in het Natura 2000-gebied Veluwe, als onderdeel van de Zandenbos.
In het kader van het Natura 2000-programma heeft Staatsbosbeheer een investeringsaanvraag ingediend voor ecologisch behoud en herstel van de vennen in de Zandenbos door de nodige maatregelen te nemen. Hierbij wordt gedacht aan het verwijderen van opslag, bomen en struikgewas die op termijn de ecologische waarde van de vennen zouden kunnen belemmeren.
Gezien de onduidelijkheid over de historie van het landgoed en de visie van Van Vloten bij de aanleg, heeft Staatsbosbeheer specifiek gevraagd om een cultuurhistorische analyse van het landgoed. Hierbij ligt de focus op de vele vergravingen die aan het begin van de 20e eeuw zijn uitgevoerd en hebben geleid tot de aanwezige vennen. Daarnaast is onderzocht wat de visie was achter de aanplant van de nog bestaande monumentale bomen en heesters, inclusief de gebruikte soorten. De vele coniferen en dennen, samen met de beroemde rododendrons, werden hoofdzakelijk tussen 1906 en 1918 aangeplant en hebben inmiddels een leeftijd van ruim 110 jaar bereikt, waardoor ze zeer worden gewaardeerd door de trouwe bezoekers van het Zandenbos.
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Staatsbosbeheer in samenwerking met Eelerwoude.
Als vervolg op het onderzoek is er, in samenwerking met Staatsbosbeheer, een klankbordgroep en diverse andere disciplines in het terrein, gekeken naar hoe natuur en cultuur samen kunnen gaan in het behoud van de vennen voor de toekomst. Tijdens dit proces zijn keuzes gemaakt, en in samenwerking met Staatsbosbeheer zijn markante bomen aangewezen om te behouden voor de toekomst. Bovendien zijn de rododendrongroepen gemerkt en gesnoeid in samenwerking met een erfgoedhovenier.